Privatsparande, aktiehandel och andra investeringar

Hur allt började för mig…

I början av 2015 blev jag inspirerad av en kollega som handlade med aktier och insåg snabbt att om jag också skulle bli intresserad behövde jag köpa in mig i något så att spänningen skulle infinna sig direkt. Jag brukar likna det med trav, har jag spelat är det kul men utan insats är jag helt ointresserad.

”det har jag lärt mig att det kallas ”back trading” så vi tittar framåt istället”

Ericsson B från 1998 till 2017

Många år tidigare under min studietid, runt 2000, köpte jag Ericsson B för mina sparpengar, de steg c:a 400% och splittades men då ville jag inte sälja eftersom jag då skulle bli återbetalningsskyldig på mitt dåvarande studielån. Jag behöll aktierna en tid men de gick ganska snabbt tillbaka och när jag sålde var jag, om jag minns rätt, på ungefär +/- noll. Med facit i hand skulle jag så klart ha sålt och betalat tillbaka på studielånet men det har jag lärt mig att det kallas ”back trading” så vi tittar framåt istället mot nya investeringar.

På den tiden, innan ISK behövde man även deklarera vilket jag tyckte var riktigt trist så intresset för aktiehandel svalnade snabbt.

Efter många år av ointresse för aktier och privatekonomi kom sedan ISK och jag köpte in mig i Gränges, ett bolag jag kände var lagom stort för att ev. kunna få lite grepp om och intresset ökade successivt. Jag började lyssna på podcasts för att börja förkovra mig på ett enkelt sätt medan jag satt på bussen till och från jobbet. Ju mer jag lärde mig desto mer intresserad blev jag och inte bara för aktier utan även min privatekonomi generellt. Jag gjorde ett excelblad över familjens inkomster och utgifter, räknade på hur mycket vi borde kunna spara varje månad och jag såg över och automatiserade pensions- och barnsparandet.

När det gäller aktierna så hade jag till en början en väldigt smal portfölj med sk. bevakningsposter i några få aktier. Jag var väldigt försiktig men har övertid både växlat upp och börjat bredda mig.

Varför vill jag blogga?

Min tanke med bloggen är i första hand att skiva av mig de tankar och funderingar jag har kring privatekonomi, sparande och andra typer av investeringar. Jag vill skapa historik som jag kan gå tillbaka till men jag vet också med mig att när jag skriver något som andra potentiellt kan läsa, är jag mer noggrann, tar reda på mer än när jag bara läser för mig själv och lär mig därmed mer än jag skulle ha gjort annars.

Jag ska inte sticka under stolen med att jag har inspirerats av andra bloggare, poddare och folk i branschen som jag garanterat kommer få chansen att nämna i framtida inlägg. Jag tycker också att det är kul att vara ny i en brach där jag i princip inte känner någon då mitt yrkesval ligger inom IT.

Ha en fortsatt bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.