Tankar kring barnsparande

Tankar kring barnsparande

Att spara till sina barn vill nog de flesta göra och alla har vi olika förutsättningar till hur mycket vi kan sätta undan. Men det viktigaste är nog att man gör det regelbundet och börjar så tidigt som möjlig. ”Låt snöbollen börja rulla!” Det finns många åsikter kring hur man ska göra och jag kan garanterat lära mig mycket av er men här tänkte jag redogöra för hur jag tänker kring vårt barnsparande.

Ska man spara i barnets namn eller inte?

Jag anser att man inte ska göra det av den enkla anledningen att jag inte vill lämna över hela ansvaret och friheten att göra vad som helst med pengarna till en 18 åring. Jag ser heller ingen förlust i att ha pengarna på ett konto som vi föräldrar styr över tills pengarna ska komma till användning. Självklart skulle många 18 åringar klara av att hantera det men det vet man inte förrän det är dags.

Anledningen till att vi sparar till våra barn är att de ska ha en rimlig chans att ta sig in på bostadsmarknaden när den dagen kommer. Även körkort och liknande utgifter kan dessa pengar användas till.

Stående överföringar och automatiska fondköp

Det enklaste sättet att spara tycker jag är att sätta undan pengarna innan jag ens har sett de på kontot. Det görs enklast genom automatiska överföringar den 25:e varje månad till de konton som är dedikerade till barnens sparande. När pengarna väl kommit in på respektive konto köps fonder. Även köpen görs per automatik i Avanzas portföljgenerator som är extremt enkel att komma igång med.

När barnen är så pass stora att de kan vara med och välja aktier så kan delar av sparandet gå över till ”stock picking”.

Fonder eller aktier?

Själv har jag som sagt valt att tillsvidare spara i fonder men man kan självklart vara mer aktiv i sitt barnsparande, exempelvis genom att spara i enskilda aktier. Dock krävs det då att man som förälder är någorlunda påläst men jag tänker så här. När barnen är så pass stora att de kan vara med och välja aktier (efter research av pappa) så kan delar av sparande gå över till ”stock picking”. Dels för att det är roligare men det är också ett sätt att väcka aktieintressent hos sina barn och göra de mer delaktiga. Då blir det något man gör tillsammans och det tycker jag skulle vara riktigt kul. Jag själv kommer försöka göra det mer visuellt med enkla färglada grafer så att de ser hur det växer från gång till gång.

Genom delaktighet tror jag att man kan få upp ett intresse för sparande i tidig ålder som över tid kan sjunka in i deras undermedvetna så att de får med sig en sund syn på sparande in i vuxen ålder. Ju tidigare man kan få med barnen desto mindre är risken att de har fått några förutfattade meningar. (Jag tänker likadant när det gäller programmering för barn och det har fungerat bra.)

När det gäller barnens delaktighet så har jag inspirerats av bl.a. Stefan Thelenius – z2036. Han låter sina barn vara med och bestämma hur deras respektive portföljer ska utvecklas. Det är något jag ser fram emot om jag lyckas fånga deras intresse.

Ränta-på-ränta

Det fina med att börja spara tidigt är att pengarna hinner jobba många år åt dina barn. Förutom de pengar som du investerar varje månad får du dessutom ränta på pengarna. Återinvesterar du dessa så kommer du övertid få ränta-på-ränta och det är riktigt trevligt!

Grafen nedan visar om man:

Sparar 1000kr / månad i 20 år
7% genomsnittlig ränta
Investerinssparkonto ISK 2016 års skattesats

Ränta på ränra med månatligt sparande
Källa: rikatillsammans.se

Slutligen, börja spara tidigt, se till så att sparandet sköter sig själv och när tiden är inne, involvera barnen så kan ni dela ett nyttigt och roligt intresse tillsammans!

Hur ser ditt barnsparande ut? Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.