Lendify – status på investeringen och problemet med antalet låntagare

Ledify - Peer-to-peer lending

Precis i början av 2017 bestämde jag mig för att göra en investering i Lendify som jag då hade varit intresserad av under en tid. Efter att ha läst om bolaget och hört de bli omnämnda och diskuterade i olika börsrelaterad poddar valde jag att investera.

Lendify är en tjänst för lån mellan privatpersoner, sk. peer-to-peer lending”. Du kan läsa mer om hur min investering ser ut här ”Lendify – ett alternativt sätt att investera

Första intrycket

Mitt första intryck var att det var både enkelt att förstå konceptet och snabbt att komma igång. Jag var, som ny kund, ganska otålig att få se mina pengar börja investeras i lån men det dröjde. Det stod att de skulle ta c:a 14 dagar men det tog c:a sex veckor om inte mer innan de var fullt investerade.

Autoinvest och kreditförlustgaranti

Mina investeringarNu när det gått några månader kan jag bara säga att både amorteringar och räntor månatligen har betalats in och eftersom jag använder mig av deras autoinvesteringsteknik så sköter sig fördelningen över lån och risk sig själv samt att amorteringar och räntor återinvesteras automatiskt. Genom att använda denna kontotyp (autoinvest) så ger Lendify en viss garanti att få tillbaka pengarna även om låntagare inte skulle betala sin amortering.

Vad händer nu?

Jag har funderat ett tag på hur Lendify ska agera för att öka antalet låntagare då det verkar vara deras svåra nöt att knäcka och idag kom svaret.

Tanken att fortsätta investera kom av sig lite p.g.a. att det har varit svårt att få pengarna investerade. Jag har funderat ett tag på hur Lendify ska agera för att öka antalet låntagare då det verkar vara deras svåra nöt att knäcka och idag kom svaret.

I ett mail till sina investerare berättar Lendify att de ändrar målavkastning för nya investeringar i deras autoinvestkonton. Dessa kommer att ändras från 3,5 – 8,2 procent till 2,5 – 8,0 procent beroende på löptid och för låntagarna betyder det sänkta räntor. Med dessa åtgärder räknar de med ett ökad inflöde av låntagare som kan möta inflödet av investeringar från långivare.

Det ska bli spännande att se om detta ger resultat.

Har du investerat i Lendify och vad tycker du i så fall om tjänsten?

4 thoughts on “Lendify – status på investeringen och problemet med antalet låntagare

 1. Jag har gjort samma erfarenhet som du. Lendify fungerar bra, men det har från tid till annan tagit mycket lång tid att få nyinsatt kapital investerat/återinvesterat. Jag har varit i kontakt med kundtjänst om detta och fått ett likartat svar som du att det beror på att det är ont om låntagare på mina valda löptider. På det hela taget har det inte varit ett jättestort problem, man går utan avkastning en månad eller en och en halv vilket är trist, men hellre det än att man tex sänker kraven på vilka låntagare man accepterar.

  1. Hej Bengtsson!

   Håller helt med dig. Bättre att det går lite trögare att få pengarna investerade/återinvesterade än att det tar in låntagare som inte betalar. Ska som sagt bli intressant att se om de får in fler nu när de har sänkt räntan lite.

   1. Hej

    Tänkte nu att börja låna ut men Lendify. Är det enligt dig någon som du kan rekommendera efter dina erfarenheter?

    // Andreas

    1. Hej Andreas!

     Utifrån mina erfarenheter fungerar Lendify som ungefär som utlovat. Ibland har det tagit tid att få sitt kapital i rullning men utöver det så har det fungerat bra.

     Tänk dock på att det är det viktigt att läsa igenom villkoren och bara använda pengar som man kan vara utan under den tänkta utlåningstiden.

     Jag använder också sk. autoinvestkonton hos Lendify så jag har deras kreditförlustfond som säkerhet.

     Mvh Niklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.