Screenar aktier med Börsdata.se

Screening med Börsdata.se

En väg att komma fram till vilka aktier som är intressanta är med sk. screening. Screening är ett sätt att filtrera ut vilka aktier som är intressanta utifrån olika val eller strategier. Det finns flera verktyg men det jag använder är Börsdata.se.

Börsdata.se - Screening och filtrering av aktierBörsdata har många olika sätt att screena fram aktier men deras fyra grundfilter:

  • Bolagsfilter (Land, lista, sektor och bransch)
  • Nyckeltal – en uppsjö av olika nyckeltal att välja mellan
  • Snitt- och tillväxtberäkningar
  • Lägsta och högsta för resp. nyckeltal

Ett enkelt exempel:

Hitta alla nordiska banker med en avkastning över 4% sorterade så att de som anses vara översålda visas först.

Börsdata.se - Screening av aktier
Börsdata.se – Screening av aktier

Det går givetvis att kombinera olika nyckeltal och beräkningar på massor av sätt och genom att testa sig fram kan man hitta sina favoritinställningar som effektiviserar sitt letandet avsevärt. När man har screenat fram de aktier som verkar mest intressanta kan man enkelt exportera ut det till excel om man vill fortsätta i det formatet.

Enkelt att använda välkända strategier

I Börsdata.se kan man ta del av och filtrera fram bolag med färdigdefinierade filter för följande välkända strategier:

  • Magic formula – En strategi av Joel Greenblatt som bygger på att köpa 20 – 30 bolag med ett marknadsvärde över 50 miljoner dollar, hög avkastning på investerat kapital och låg värdering. Detta gör man en gång per år och säljer de som inte presterar precis innan året är slut samt köper nya av de som ligger bra till utifrån dessa kriterier.
  • Graham – Baserad på 7 kriterier och är en defensiv strategi från skaparen Benjamin Graham.
  • Utdelning – En strategi som använder 11 kriterier för att hitta bra utdelningsaktier.
  • Net-Nets – Ännu en strategi från Benjamin Graham som går ut på att hitta bolag som handlas till ett lägre pris än bolagets omsättningstillgångar – skulder.
  • F-ScoreJoseph Piotroskis strategi där man letar efter undervärderade aktier med bl.a. nyckeltalet P/B (price/book) och 9 kriterier. Om bolaget klarar 6 av de 9 kriterierna så är det ett intressant bolag.
F-Score strategin som enkelt kan användas i Börsdatats gränssnitt för att ta fram en tabell som visar de bolag med högst poäng bland de nio kriterierna.

Testa själv, det mesta är öppet och gratis!

Många av funktionerna gratis att använda så det finns ingen anledning till att inte testa. Vill man sedan prova på betalversionen är det bara att höra av sig till skaparna så får man en testperiod för utvärdering.

Intervju med grundarna i Petruskos bogg

Om du vill läsa mer om Börsdata och vad George Bol svarar i Petruskos intervju förra månaden kan du ta del av den här: ”Intervju med George på Börsdata

Slutsats

Min slutsats av Börsdata.se är: Prisvärd, enkel, lärorikt och effektiv. Så testa!

Använder du tjänsten redan, vad tycker du?

Tipsa gärna om du har någon bra kombination av filter du använder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.