Summerar första kvartalet av 2017

Resultatet av Q1 2017

Nu när vi har lagt det första kvartalet av 2017 bakom oss tänkte jag summera hur det har gått. Vad har tillkommit och vad har åkt ut? Häng med!

Under de senaste tre månaderna har det hänt en hel del i min portfölj. Många nya bolag har kommit in och två surdegar har slängts ut. Jag har haft som mål att ta in och öka innehavet både i investmentbolag och bolag med relativt hög direktavkastning.

Översikt i bilder

Resultatet av Q1 2017

 

 

 

 

 

 

Investmentbolag

Investmentbolag som grund i portföljen har jag skrivit om tidigare och det är något jag använder för diversifiering och riskspridning. Grundidéen i investmentbolag där ägarna ofta är med och styr de innehav de investerar i samt har eget kapital investerat är något jag gillar. Detta till skillnad från fonder som investerar andras pengar utan någon större personlig risk.

 

Under Q1 har följande innehav tillkommit eller ökats på:

Industrivärden C under Q1 2017

Industrivärden C (+10,8% under Q1) var det första investmentbolaget som jag investerade i och har köpt två gånger under denna period. Jag bestämde mig tidigt för att öka innehavet generellt i investmentbolag och Industrivärden C var alltså först in under 2017.

Portföljandel: 4,5%

 

Investor under Q1 2017

Investor B (+4,74% under Q1) kom in samtidigt som Industrivärden och även den har jag fyllt på en gång efter först köpet. Timingen var kanske inte den bästa men det får jag dra lärdom ifrån.

Portföljandel: 6.1%

 

Melker Schörling Q1 2017

Melker Schörling (-0,27% under Q1) har svängt en del under årets första tre månader vilket har gett bra möjligheter till att kliva in i aktien. Jag har gjort tre köp och Melker Schörling är ett av mina största innehav för tillfället.

Portföljandel: 9,6%

 

Berkshire Hathaway under Q1 2017Berkshire Hathaway (-2,62% under Q1), Warren Buffets investmentbolag som lite överraskat köpte in sig i Apple nyligen. Jag köpte innan dess och i början såg det bra ut men har vänt ner på senare tid och jag kommer troligen fylla på inom kort.

Portföljandel: 5,9%

 

Kinnevik B under Q1 2017Kinnevik B (+0.34% under Q1) är det sista investmentbolaget jag köpte under denna period. Aktien har inte rört sig nämnvärt hittills men det känns dock bra att ha dessa bolag i portföljen då de ger både spridning i bolag och branscher.

Portföljandel: 5,7%

 

Fler amerikanska bolag in under Q1 2017

  • Activision Blizzard kom med en kanonrapport i februari och har gått bra sedan dess. Efter rapporten sålda jag hela mitt innehav för att sedan köpa när den hade gått ner en del. Aktien har stigit totalt 38,8% under årets första tre månader och jag lyckades få lite till med min ”day trading”.
  • Amazon.com Inc köpte jag 1 mars och har sedan dess gått upp 2,65%. Det här bolaget kommer också vara en långliggare i min portfölj.
  • Starbucks Corp. köpte jag 16 mars och har gått bra den med. Nu börjar aktien bli överköpt om man tittar på RSI 14 (Relative Strength Index) och aktiekursen har senaste året gått i vågor vilket gör att jag nu funderar på att sälja och vänta in nästa dipp. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

Banker som tillkommit – Swedbank, Nordea och DNB

Om investmentbolag är grunden i min portfölj så är bankerna nästa stora byggsten och de tre senaste månaderna har jag köpt tre banker.

  • Swedbank som jag både sålt och köpt i två omgångar och som nu är mitt största utdelningsinnehav handlas nu utan utdelning då den kommer den 6 april. Jag har haft rätt dålig tajming så sett under Q1 ligger jag -0,31% innan utdelningsjusteringen.
  • Nordea är den aktie som gett mig utdelning hittills i år med c:a 6% men har förutom det gått ner en aning. Nordea har både gett sig in i courtage-kriget och varit i media en hel del då de hotar att flytta huvudkontoret till Danmark efter regeringens förslag på höjda bankavgifter.
  • DNB har jag haft koll på ett tag innan jag köpte den men den har inte presterat hittills. Inför kommande utdelning den 26 april följer jag den dock med intresse.

 

Securitas logotypSAAB logotyp

Bolag i säkerhetsbranschen

Jag har köpt aktier i både SAAB B (+4,56%) och Securitas B (+0,54%), skrev om det här samt en analys av Securitas, då jag generellt tror att denna bransch kommer växa p.g.a. den allmänna politiska oron och utbredande terror.

Sist in var Hennes & Mauritz

Inför H&M:s rapport gjorde jag en spec och köpte in mig på en mindre post. Jag trodde de hade fått fart på digitaliseringen och att det skulle slå förväntningarna men lager och försäljning under mars tyngde så aktien föll. Den har också gått ner efter det så just nu är jag -1.12% back.

Paradox, Starbreeze och Firefly har fått lämna portföljen

Starbreeze och Firefly har varit två surdegar som fått lämna portföljen och det har visat sig vara rätt beslut hittills. Paradox sålde jag också när Spiltan sålde av delar av sitt innehåll. Jag har skrivit om detta tidigare i ”Veckan som gått – med bl.a. Starbreeze och Paradox”.

Det innebär att gaming som helhet har minskat markant i portföljen vilket känns bra just nu men lite trist då jag verkligen gillar gaming i sig och att följa Paradox med sina strategispel. Jag kommer nog återkomma till dessa men inte just nu. Starbreeze ska jag hålla koll på inför sommaren då de planerar nya releaser.

Sammanfattningsvis

Många nya bolag i portföljen och jag känner att den är betydligt stabilare nu än när den bestod av en större del gaming. Jag utgår både från viss fundamental analys men också en del teknisk analys inför mina köp. Jag kan villigt erkänna att jag är i början av min investerarbana men känner att jag har bra fart just nu och det ger energi.

Tack till alla som inspirerar till investeringar och sparande!

Hur har det gått för dig under årets först månader?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.