Analys av RaySearch Laboratories

RaySearch Laboratories är ett svenskt bolag som grundades av Johan Löf år 2000 och tar avstamp i hans forskning på Karolinska Institutet. RaySearch har sitt huvudkontor i Stockholm och utvecklar mjukvara för avancerad cancerbehandling med c:a 200 anställda och dotterbolag i bl.a. U.S.A, Storbritannien, Frankrike och Belgien. Dagens börsvärde ligger strax över 8,6 miljarder SEK.

* Gör alltid din egen analys innan ev. investering i ett bolag.

Affärsidé & marknadsmodell

RaySearchs affärsidé är alltså att sälja mjukvarulösningar för användning inom cancerbehandling och affärsmodellen bygger på att kunderna initial betalar en licensavgift för rätten till användning och sedan en årlig serviceavgift för kommande uppdateringar och support. Det betyder att för varje försäljning tillkommer även en fast årlig intäkt som över tid ger stadiga intäkter.

Produkter

RayStation
RayStation. Källa RaySearch

RayStation är RaySearchs huvudprodukt som lanserades 2009 och har sedan dess vidareutvecklats till version 6 i dags läget. RayStation är ett program för behandlingsplanering med inbyggd automatik för effektivare och säkrare behandling. En av dess styrkor är att den kan användas i många olika strålterapimaskiner vilket gör att den har ett brett användningsområde.

RayCare är nästa generation av informationssystem för cancerbehandling som ger möjlighet att lagra all information om en cancerpatients behandlingsplan vilket kan underlätta uppföljning av behandlingen. RayCare tas fram i samarbete med olika universitet och cancerkliniker från olika länder och ska lanseras under 2017. Om RayCare tas emot bra finns det uppsida här.

Marknad & Tillväxt

Tittar man på marknaden förväntas den växa, dels p.g.a. ökande antal cancerfall runt om i välden men också en ökad förståelse kring strålningsterapi framför allt i Asien. RaySearch har som ambition att växa snabbare än marknaden och målet är att RayStation ska finnas på minst 3000 kliniker inom tio år. I slutat av 2016 fanns det c:a 8000 cancerkliniker som förväntas öka i antal och 380 av dessa har redan köpt RayStation.

RaySearch är också på gång att öppna fler dotterbolag vilket skapar möjlighet till högre tillväxt och ev. större marknadsandelar framöver. Så tillväxt mässigt tycker jag det ser bra ut även om konkurrenter som Philips finns på samma marknad.

VD Johan Löf
VD Johan Löf

Ägare

Den största ägaren är VD Johan Löf med 20% av kapitalet vilket jag är mycket positiv till. Det visar både att han tror på bolaget och satsar en hel del egna medel. Lannebo fonder och Swedbank Robur finns också med i ägarbilden.

Valutor

RaySearch har sina kostnader i SEK men sin försäljning i c:a 70% dollar och 23% i Euro. Det har så klart gjort att de har haft valutafördelar på senare tid vilket kan vara en risk om dollarn skulle vända ner framöver. Skulle Asien-marknaden växa mer än övriga marknader framöver kan man dock få en jämnare fördelning men det återstår att se.

Framtidsutsikter

2016 var ett riktigt bra år för RaySearch, orderingången för RayStation ökade med 45% på helåret (71% i Q4 jämfört med samma period året innan) vilket i sin tur leder till att man får bra förutsättningar till fortsatt vidareutveckling av sina produkter. Av samma anledning uteblir utdelningen då man anser att pengarna behövs för att stå konkurrenskraftiga framöver med forskning och utveckling.

RaySearch Laboratories
Källa: Börsdata.se

 

NyckeltalVärdeKommentar
P/E55.9Hög värdering
Soliditet64.2%Stark soliditet
Vinstmarginal28.5%En ökning med 10.8% jfr. 2015
Bruttomarginal95%Mycket hög = starka konkurrensfördelar
RSI75.6"Överköpt"

Sammanfattningsvis

Framtiden tycker jag ser ljus ut för RaySearch: De har många starka samarbetspartners, nya dotterbolag på gång, RayCare som lanseras inom kort och en stadigt ökande försäljning av RayStation.

Riskerna som jag kan se är valutarisken om kronan skulle stärkas mot dollar och euro samt att det finns en del stora konkurrenter som med sina kompletta system (hård- och mjukvara i ett) kan ta marknadsandelar. Aktien är också högt värderad vilket gör att den inte är lika intressant på dessa nivåer

Tycker jag aktien är köpvärd? Inte just nu, den är väldigt högt värderad och anses vara överköpt för stunden. Själv kommer jag åtminstone vänta in Q1-rapporten som kommer den 19/4 för att se hur nuläget ser ut innan jag ev. köper på mig mer. Q2 är också historiskt det svagaste kvartalet vilket kan vara bra att veta. Dock är jag rätt säker på att mitt innehav kommer öka (skrev om mitt tidigare inköp här) framöver i ett bolag jag tycker både är spännande, har goda framtidsutsikter och verkar för en god sak.

Glad påsk!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.