Recension och utlottning av boken ”Rich Dad Poor Dad”

Recension av boken Rich Dad Poor Dad

Jag har under den senaste tiden blandat mitt förkovrande inom det finansiella området mellan årsredovisningar, börsträffar, bloggar och boken ”Rich Dad Poor Dad”. Innan jag ger mig på nästa bok tänkte tycka till och skriva en recension samt skicka boken vidare så att fler får ta del av de kloka ord författaren har att dela med sig av.

Snabbfakta

Författare: Robert T. Kiyosaki
Antal sidor: 243
TL;DR: Lättläst bok om hur man ska tänka och agera för att bli rik genom investeringar. Robert visualiserar pengaflöde och jämför dessa hos de som investerar kontra de som inte gör det. En bok jag önskade att jag läst redan när jag var 20 år.

Var med i utlottningen av boken


För att vara med i utlottningen av boken behöver du bara retweeta följande tweet: Länk till tweeten


Vinnaren dras under nästa vecka

Vad handlar boken om?

Robert T. Kiyosaki växte upp med sin familj på Hawaii där hans pappa, ”Poor Dad”, var en välutbildad lärare som arbetade hårt, tjänade hyfsat men hade sällan något kvar. Roberts väns pappa, ”Rich Dad”, var egen företagare som hade kommit upp sig och under sin uppväxt fick Robert höra två totalt olika tankesätt om hur man ska se på och tänka när det kommer till pengar och privatekonomi.

Poor Dad förespråkar att man ska utbilda sig, skaffa sig ett tryggt jobb och sedan arbeta. Detta utifrån rädsla, rädsla att inte ha något jobb. Rich Dad förespråkar också utbildning men inte bara den man lär sig i skolan utan finansiell utbildning för att förstå hur pengar fungerar så att man inte styrs av rädsla och girighet utan gör medvetna val utifrån finansiell kunskap.

Regler att följa för att bli rik

Jag tycker att boken är bra uppdelad då författaren tar läsaren genom ett antal regler att sträva efter och beskriver skillnaderna mellan de som ”lyckas” och de som inte gör det. Dessa framställs på ett enkelt sätt som är lätt att komma håg och ta till sig. Några påståenden följer här:

  • Att arbeta för pengar lär du dig i skolan men inte hur du får pengar att arbeta för dig.
  • Se till att bli finansiellt intelligent genom konstant lärande inom olika områden som du sedan kan kombinera. (Redovisning, investeringar, marknader och juridik)
  • Fattiga/medelklass betalar skatt innan de betalar sina kostnader, rika betalar sina kostnader innan de betalar skatt. (eftersom de har företag)
  • Rika köper tillgångar, fattiga/medelklass köper skulder som de tror är tillgångar

Bra genomgång av pengars flöde hos de som investerar och de som inte gör det:

Istället för att inkomsten från arbete går till skatt och skulder ska man se till att den går till att köpa tillgångar som i sig skapar inkomster åt dig. Han förklarar detta m.h.a. pedagogiska bilder på hur olika pengaflöden skiljer sig åt mellan dessa olika beteenden vilket gör det väldigt lätt att förstå och inse den stora skillnaderna.

Rich Dad Poor Dad Cach Flow

TillgångarSkulder
AktierBostad (som man själv bor i)
FonderBil
Fastigheter (som man hyr ut)Båt
Eget företag (som inte kräver ens närvaro)etc.

Vad jag tar med mig?

  • Att dessa resonemang och infallsvinklar borde läras ut i skolan/till sina barn.
  • Boken inspirerade mig och gör intresset för aktier och investeringar ännu större.
  • Att fokusera på att konstant skaffa sig tillgångar. Jag har redan funderat på det till viss del tidigare men detta gav mersmak och ger mig fokus.
  • Påminner mig om att kombinationen av två ämnen/områden/kunskaper kan vara riktigt värdefullt. (Finans/Teknik -> Fintech, El/Programmering -> IoT etc.)
  • Sist men inte minst tar jag med mig bränsle till fortsatt sparande och livslångt lärande.

Och kom ihåg!


För att vara med i utlottningen av boken behöver du bara retweeta följande tweet: Länk till tweeten


Sammanfattning på 10 min

Vill du få en sammanfattning av boken på 10 minuter, kolla in videon nedan. Vill du hellre ligga i hängmattan och lyssna på boken finns den som ljudbok i diverse tjänster på nätet.

Hoppas du får en trevlig lässtund!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.