Aktieträff på Paradox Interactive

Andras Vajlok - Paradox Interactive

I tisdags bjöd Aktiespararna in till aktieträff på Paradox Interactive med CFO Andras Vajlok. Lokalen fylldes av alla åldrar och Andras presentation av företaget lockade fram många frågor från oss som var där.

Paradox som börsintroducerades under 2016 har haft en fin utveckling och deras styrka är att man håller sig till det man älskar och är bäst på utan att göra för stora avsteg från sin strategi, d.v.s. att producera grymma och avancerade strategispel.

Paradox EntranceParadox utvecklar både egna spel (c:a 80% av sina IPs) men samarbetar också med andra studios och är en sk. förläggare. Med 92 olika olika spel i portföljen (inkl. expansioner) så har de en stabil grund att bygga vidare på. På min fråga under vilka perioder de släpper sina spel så var svaret tydligt, inte strax innan jul och inte under sommaren av den enkla anledningen att när andra större studios ”lägger sina bombmattor” innan jul så väljer vi att släppa våra spel mellan dessa perioder.

På frågan varför man inte satsar på E-sport var svaret att Paradox i så fall skulle vara tv:s motsvarighet till golf med långa, långsamma matcher. Man följer dock utveckligen.

Företagets risker ligger i bolaget självt, i att skapa bra spel, inte i branschen. På tal om branschen så förväntas den att växa och då mest i Asien. Paradox satsar inte så hårt på Asien p.g.a. att det skiljer sig rätt mycket från vilka spel som är populära där jämfört med exempelvis Nordamerika och Europa. Man har dock sitt samarbete med Tencent där man har släppt Cities Skylines som går bra även om det bara är en av 92 produkter.

För att fortsätta växa så ligger man väldigt bra positionerad när det gäller digitala kanaler. Här spår man en hög tillväxt och Paradox säljer 95% via dessa och endast 5% fysiskt som de dessutom låter andra göra åt dem. Möjligheten att bredda sig till andra plattformar finns också och mobil är en av dem…

Expanderar med ny spelstudio

Idag har Paradox tre studios, Stockholm, Umeå och nu/strax en mobilspelsstudio i Malmö som Kim Nordström (tidigare från King) ska bygga upp och utveckla. Det kommande mobilspelet är Prison Architect (från Introversion Software) och släpps i vår. Det blir ett test som man vill lära sig mycket av säger Andras Vajlok.

Nya spel och releasetakt under 2017

Paradox har en bra produktionstakt i sina spelsläpp som var 14 till antalet under 2016. ”Vi kommer hålla ett liknande track record under 2017” var budskapet från Andras. Nästa spel som ligger närmast i pipen är  Steel Division Normandy 44 som släpps den 23 maj.

Köp och köp

Stellaris Art and DesignSjälv blev det både köp av aktier i Paradox och ett köp av spelet Stellaris, rymdstrategispelet som fått bra kritik och sålt bra. Jag har vid ett par tillfällen var aktieägare i Paradox, både när de börsnoterades och ett par ggr efter det också men nu är jag tillbaka och det känns kul.

För den som är intresserad av själva presentationen så finns den på Paradox IR-sida

Äger du Paradox eller någon annan spelaktie? Själv har jag Activision Blizzard också.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.