Delårsrapportering för 2017

Halvårsrapport 2017

Nu när vi är halvvägs in på 2017 tänkte jag summera hur det har gått hittills genom en delårsrapportering. Jag tänkte också ta upp några saker under denna period som gjort att jag tagit mig lite längre på min investerarresa. Häng med!

Börjat blogga

Anledningarna till att jag började blogga här på Privatspararen.se var flera. Jag bloggar en del i andra sammanhang och jag vet med mig att jag lär mig mer om jag skriver om det jag är intresserad av. Detta då jag läser på och förkovrar mig i det jag skriver om samt får chansen att dela erfarenhet med er läsare genom att ta del av era tankar och åsikter.

Riskspridning med investmentbolag och banker som grund

Vid inledningen av 2017 hade jag 7 bolag i portföljen varav 5 var svenska och 2 var utländska. Nu har jag 19 bolag och fördelningen är 13 svenska och 6 utländska. Målet har varit att skapa en bredare portfölj men bättre riskspridning. Grunden skulle också vara investmentbolag och banker vilket den nu är.

Aktier i portföljen

Aktiefördelning vid delårsrapport 2017

 

Branschfördelning

Branschfördelning

Uppdelning i fler konton för bättre kontroll och jämförelse

ISK med fonder
Till att börja med har jag flyttat ut fonderna till ett separat ISK-konto så att jag slipper filtrera bort dessa vid jämförelser m.m.

ISK för svenska aktier
Därefter skapade jag ett till ISK-konto för den svenska portföljen så att det är enkelt att jämföra med OMX30 och SIX30 Return Index.

KF för utländska aktier
Till sist skapade jag ett Kapitalförsäkringskonto (KF) där jag har stoppat mina utländska aktier. Detta gjorde jag av två anledningar, dels för enklare jämförelse men också för att få tillbaka källskatten som dras av ursprungslandet.

Stadigt och kontinuerligt sparande

Efter nyår gick jag igenom min ekonomi och bestämde mig för att öka sparandet. Jag har gått från en 10-procentig sparkvot till 25%. Det har gjort att portföljen har ökat med 190% i värde (sparande, tillväxt och utdelningar) under dessa 6 månader.

Utdelningarna har börjat ta fart och har ökat med 203% under denna period även om det ska tilläggas att det är från en ganska låg nivå från början.

Utdelningstillväxt 2015 till 2017

Prenumerationer, verktyg och aktieevents

I början på året testade jag Börsdata.se och betalade ganska omgående för premiumversionen. Med Börsdata som verktyg screenade jag fram en hel del aktier och i kombination med årsredovisningar började innehaven öka i antal.

Mitt första aktieevent var Nordnet Live på Stockholm Waterfront, ett stort evenemang som gav mersmak. Efter det bestämde jag mig för att bli medlem i Aktiespararna och har gått på ett flertal aktieträffar i deras regi. Några av dessa är Börskväll på Rival och Aktieträff på Paradox, både roligt och lärorikt att träffa personerna bakom VD-namn och tidningsartiklar. Aktiespararna pumpar ut information, tidningen är läsvärd och de många aktiviteter för den intresserade.

Ledify - Peer-to-peer lendingLendify – P2P lending

I början av året gjorde jag en investering i Lendify. Jag tyckte det var en spännande affärsidé och ett sätt att sprida riskerna i mitt sparande. Tjänsten håller vad den lovar men har på senare tid haft svårt att matcha antalet låntagare mot antalet långivare. Det har bidragit till att det kan vara svårt att få sina investeringar investerade i lån. Läs mer om min Lendifyinvestering här: Lendify – ett alternativt sätt att investera

Boken "Rich Dad Poor Dad"

Aktie- och börslitteratur

Jag hade förhoppning om att hinna läsa mycket mer men har endast avverkat två böcker hittills. Rich Dad Poor Dad och Vägen till din första miljon. Båda dessa har gett mig mycket inspiration.

Tanken är dock att jag under semestern hoppas hinna läsa Teknisk aktieanalys och Investeringsboken…. stolen på bryggan kommer komma väl till hands!

 

Twitter logotyp

Twitter och poddar ger ger både inspiration och kunskap

 

Sist men inte minst vill jag tacka alla på Twitter som bidrar till #pratapengar och #aktier. Många delar frikostigt med sig och har man en fråga så får man snabbt ett eller flera svar. Det är något jag verkligen uppskattar.

En annan kunskapskälla är ekonomi- och börspoddar. Det finns många och jag lyssnar på en handfull. Här är de jag följer mer regelbundet: Poddar – börssnack om investeringar, aktier och sparande

Nu ser jag fram emot andra halvan av börsåret 2017.

Ha en bra sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.