Portföljerna hittills i augusti – röda siffror

Dyster börs

Anthony Indraus

Sommaren har inte direkt presenterat blå siffror i portföljerna. Många innehav har backat ordentligt, vissa p.g.a. sämre Q2-rapporter men andra utan några till synes nyheter alls.

Många företag är förlorare p.g.a. dollarn vilket generellt har dragit ner många svenska och europeiska bolag som köper i SEK eller Euro och säljer sina varor och tjänster i dollar.

Även den allmänna oron med det upptrappade tonläget mellan U.S.A och Nordkorea samt de det skakiga politiska läget i U.S.A påverkar börserna negativt.

Några stickprov ur portföljen

Skanska som det har pratats en hel del på finanstwitter har under augusti backat 3.05% och 5,52% sedan jag fyllde på 188.4 SEK. Jag var lite för het på gröten då man nu kan köpa aktien runt 178 SEK.

RaySearch har den senaste tiden sjunkit rejält, närmare bestämt 15.15% i augusti och P/E-talet är nu nere på 36. Jag kan inte se att det har kommit ut några direkta nyheter som skulle påverka läget för RaySearch så mycket. Tvärtom så fortsätter Pareto Securities upprepa rekommendationen köp även om de nu har en riktkurs på 260 SEK och den sensate nyheten i slutet av juli var en ny order på RayStation i U.S.A

Dock är aktien i sig ganska volatil och det ryktas om att konkurrenter tar marknadsandelar så vi får se vad RaySearch:s Q2-rapport säger den 25 augusti.

Paradox kom med sin delårsrapport 15 augusti som visade fina siffror. Vinsten per aktie steg med drygt 14% och intäkterna med 23% jämfört med samma period förra året. Dock smolkades detta med nyheten om att CFO Andras Vajlok slutar när Paradox hittat en ersättare och anledningen ska vara att ”Han och Paradox har uppnått sina mål och att det är dags att gå vidare”.

Aktien gick upp 3.62% på rapportdagen och har hittills under augusti stigit 8.33%.

NIBE

NIBE kom också med sin Q2:a som delvis var väldigt bra med bl.a. en ökad omsättning på 42% och fina resultatsiffror men de tidigare subventioner man har haft i U.S.A för installation av värmepumpar i enfamiljshus är nu borttagna och marginalerna sjunker dessutom inom värmepumpsområdet. Även förvärv påverkar rapporten en del.

Aktien sjönk på rapportdagen med 6.37% och har hittills i augusti backat med 8.50%.

Portföljernas status

Portföljerna har också backat under augusti och framförallt den svenska. De negativa dragloken i den svenska portföljen under augusti har således varit RaySearch och NIBE.

Totalt sett ser utvecklingen ut så här:

Svenska aktieportföljen aug - 2017

Den U.S.A-baserade portföljen har inte backat i samma utsträckning vilket till stor del beror på mitt ganska viktade innehav i Berkshire Hathaway som gått hyfsat hittills i augusti.

USA-portföljen aktier aug 2017

Nu får jag trösta mig med uttalandet ”Jag är långsiktig så det spelar inte så stor roll” och fortsätta med att leta köplägen i aktier som blir billigare i nedgång som denna.

Min portfölj v. 33 Portfölj ikon

Tack för att du tittar i på bloggen och jag önskar dig en stark kommande börsvecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.