Portföljen börjar återhämta sig

Aaron Burden

Efter en relativt tung månad så börjar nu portföljen återhämta sig rätt hyggligt. Den senaste veckan har många av innehaven kommit starkt vilket inger hopp.

Jag har under de senaste sex veckorna suttit still i båten och varken köpt eller sålt något. Med konflikten mellan USA och Nordkorea på tapeten samt en enligt mitt tycke större skepsis till börsen känns det inte bättre av att man dessutom ska höja skatten på ISK-kontot för folk som vill spara.

Ur mitt perspektiv vore det bättre att uppmuntra sparande och om man ska höja skatter borde det göras på något som vi vill att folk gör i mindre utsträckning, exempelvis låna pengar. Nä, det känns skevt att skatta en gång till på slantarna man vill spara.

Jag har också känt en brist på inspiration men den börjar komma tillbaka nu och till viss del beror det på att jag har börjat lyssna på ännu en podd: 25 minuter med Syding & Sundström. Jag var skeptisk till en början men tycker att de har en del intressanta ämnen och gäster samt tar upp metoder kring tankesätt, inre dialog, ”Commonplacing” m.m. som intresserar mig.

Intressanta innehav den senaste tiden

Nordea: För att nämna några aktier som stått ut den senaste tiden är Nordea med sin HQ-flytt den som jag haft mest koll på. ”Kundflykt”, ”LO ska byta bank” etc. kontras med att banken ”sparar miljarder” på att lägga kontoret i Finland. Jag kan inte detaljerna men tror själv att jag hade bytt bank om jag varit kund. Dock har jag förståelse att det är ett företag som vill tjäna pengar och gör det som gynnar bolaget. Det återstår att se hur resultatet blir men även här ligger jag kvar och fortsätter att följa utvecklingen.

RaySearch har jag skrivit en del om tidigare och aktien har haft en rejäl dipp men har under den senaste veckan kommit starkt och stigit med 12.62%. Det i sig bidrar starkt då den står för c:a 6% av min portfölj.

SAAB har också varit i nyhetsflödet med sin nya variant av Gripen ”Aggressor” som är tänkt att användas under övning och baseras på Gripen C. Denna variant blir intressant i kommande upphandlingar med USA och Storbritannien.

Indien planerar att köpa minst 100 stridsflyg och här har SAAB ett samarbete med indiska Adani som erbjuder lokal tillverkning vilket ger de en bra position inför kommande förhandlingar.

Förutom detta har SAAB även de senaste dagarna fått in ordrar från både FMV och norska FMA. Jag ligger lång i den här aktien.

Till sist vill jag nämna två innehav som påverkat portföljen i rätt riktning vilket det är Nibe (+5.05%) och Kinnevik B (+4.48%) som har gått starkt den senaste veckan. Nu hoppas vi på att slutet av september och oktober inte är allt för sura och att köpfesten kan komma igång under årets avslutande månader.

Nu är det dags att läsa fler böcker, det ska man alltid göra så på återseende! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.