Veckan som gått – Screening, utdelning och pensionssparande

Smart Cities och teknikbolag

Goh Rhy Yan

Veckan som gått har innehållit både utdelning, screening av aktier och något jag borde ha gjort för länge sedan.

Screening av aktier i Börsdata

Den här veckan har jag äntligen kommit igång med screening av aktier igen. Det var ett tag sedan men skönt att vara igång igen. Innan jag påbörjade screeningen lyssnade jag igenom några poddar, skummade igenom tidningarna Aktiespararen, Placera och DI samt scrollade igenom en del nyheter från Börskoll.

Branschfördelning - 2017-10-14

Därefter tittade jag på hur min branschfördelning ser ut i portföljen (se grafen oven) och det lutar nog åt att det ska in något teknikbolag i portföljen framöver. Addnode Group är ett av de bolag jag kommer titta närmare på. Har du något favoritbolag inom segmentet IT-tjänster?

Min portfölj ser ut så här just nu: Min portfölj v. 42 Portfölj ikon

Paradox och utdelning från Hemfosa

Paradox aktiekurs - v.41 - 2017

Paradox har gått riktigt bra den här veckan med en uppgång på 6.92% utan några till synes nyheter som påverkat kursen. Jag ser fram emot den kommande rapporten den 14 november och med Fredrik Wester bakom rodret känns även framtiden rätt säker.

Hemfosa: En liten glädjande nyhet som kom in denna vecka var Hemfosas utdelning. Den delas ut fyra gånger per år så den var inte stor men pengar in till nya inköp välkomnas alltid.

Kommande rapporter i oktober

Oktober levererar många rapporter och några ser jag lite extra fram emot.

SAAB: En rapport som jag väntar på är SAAB:s Q3 rapport. Den kommer 24 oktober och med tanke på den senaste tidens orderingångar så blir det extra intressant.

Swedbank: Även Swedbank rapporterar den 24/10 men efter den senaste tidens ”baisse” så är jag osäker på hur den kommer att gå. Hoppas på att Q3 varit bra men framtiden ser oviss ut.

Nordea: Nordea som har varit på tapeten nästan varje dag sedan de meddelade om flytt av sitt huvudkontor till Finland rapporterar den 26/10. Det ska bli intressant om kundflykten det har rapporterats om påverkar. Rapporten blir hur som helst spännande.

Securitas: Securitas har haft det lite knackigt börsmässigt i år och är ned -5.58%. Överkapacitet i Europa och en del förlorade kontrakt har påverkat. Bara att hoppas på att Securitas digitaliseringssatsningar och proaktiva säkerhetssystem ger vind i seglen.

Skanska: Skanska har diskuterats mycket på Twitter i #pratapengar under året och kommer med sin rapport den 27 oktober. Dock har aktien har haft det motigt. Rörelseresultatet i byggverksamheten gick ner med 63% jämfört med motsvarande period året innan p.g.a. projektnedskrivningar i USA och Storbritannien men aktien har börjat återhämta sig skapligt under september så Q3 blir intressant.

Andra bolag jag har som rapporterar i oktober: Kinnevik, Investor och DNB.

Ökat pensionssparande

Efter mycket om och men så tog jag och ökade min frus automatiserade månatliga pensionssparande med 567%. Dock från relativt låg nivå men nu sparar vi lika mycket båda två. I dagsläget sparar vi i några olika fonder men jag kommer se över dessa mer noggrant framöver och ev. stuva om efter det.

Vissa av de som är genuint aktieintresserade av aktier på Twitter har inget specifikt pensionssparande utan förvaltar allt via sina aktieportföljer vilket är något inte jag gör. Dels för att det konto som jag kallar för Pesionspar skulle jag aldrig röra (tänk vad en namngivning kan göra:)) om jag inte var tvungen men också av gammal hävd. Det är något jag ska fundera över framöver och se om jag ska ändra på.

Känns dock skönt att ha fått min frus sparande på rätt köl!

Ha en fortsatt bra helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.