Börsåret 2017 – Aktier, fonder och Lendify

Börsåret 2017

Kees Streefkerk

Nu när börsåret för 2017 har tagit slut är det dags att summera hur det har gått och blicka framåt. Vad tar jag med mig och vad lämnar jag utan att titta tillbaka? Häng med!

Jag började året i högt tempo, sparade hårt och investerade både i aktier, fonder och lån i Lendify. När våren kom var det bara aktier som lockade när det gällde nya investeringar och jag breddade min portfölj för bättre riskspridning. Allt rullade på och kurvorna pekade uppåt.

Under sommaren gick det där emot knackigt då många bolag föll tillbaka en hel del men modet hade jag kvar så jag fyllde på i bolag jag tror på på lång sikt så som Skanska, Securitas och RaySearch.

Hösten och vintern har varit lite blandad men framförallt har jag legat lågt när det kommer till nya investeringar. Två nya bolag har dock lagts till, Netflix i den amerikanska portföljen och ICA i den svenska. Ett bolag har fallit bort och det är investmentbolaget Melker Schörling som tyvärr avnoterades. Jag gick ungefär 5% plus på Melker Schörling och ligger nu med en del likvider i kassan.

Portföljinnehav - 2017-01-02

Stabila bolag som grund i portföljerna

Som grund i portföljerna har jag banker och investmentbolag. Bankerna står för c:a 16% och investmentbolag för c:a 24%. Dessa tillsammans utgör då c:a 40% totalt sätt vilket jag tycker ger en stabil grund att stå på.

Branschfördelning i aktieportföljen-2017-01-02

Den svenska portföljen

Den svenska portföljen avslutade skapligt och stannade på +8.63% för 2017. Med detta gick den med nöd och näppe om SIX30 Return Index som avslutade året på +7.67%.

Svenska portföljen jämfört med OMX 30 Return Index

Den amerikanska portföljen

Då jag flyttade ut de amerikanska aktierna den 20 juni i år från mitt ISK-konto till en KF så går det inte att jämför med helåret. Kort sammanfattat så har portföljen gått upp +3.87% sedan flytten vilket inte är så imponerande men innehaven känns trygga att äga på lång sikt och flera av innehaven har presterat riktigt bra även om det inte riktigt syns i dessa siffror.

Portföljen består av:

 

Barnsparande - spargrisBarnsparande

Jag har kommit igång på allvar med vårt barnsparande under 2017 även om vi sporadiskt har sparat tidigare. Nu är det helt automatiserat och stadigt växande med månatliga insättningar och inköp av fonder.

Vissa engångsinsättningar har också gjorts vid födelsedagar och jul vilket har boostat det totala beloppet till det positiva.

Barnens konton har ökat med 12.84% respektive 12.37% under året vilket så klart känns riktigt bra.

Ledify - Peer-to-peer lending

Lendify

Lendifygraf för 2017

I början av 2017 investerade jag en del i ”peer-to-peer lending” via Lendify vilket den som läst denna blogg kunnat följa. Den har stadigt tickat på och i december värvade jag också en bekant vilket kommer ge lite tillskott på kontot.

Avkastningen för 2017 stannade på 6.71% vilket känns helt okey.

Läs mer om mitt sparande i Lendify här: Lendify – ett alternativt sätt att spara

Stort tack!

Nu håller vi tummarna för ett bra 2018 och jag vill passa på att tacka alla som läser denna blogg samt bidrar till mer kunskap genom att kommentera på bloggar, twittra på #pratapengar. eller rent av skriva böcker inom ämnen som berör sparande och investeringar.

God fortsättning!

Mvh Niklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.