Barnsparande – Hur man kommer igång

Spara till barn - barnsparande

Vi har olika förutsättningar att spara men jag är övertygad om att de allra flesta kan spara en viss del av sin inkomst varje månad. När det kommer till att spara till sina barn upplever jag personligen ett ännu starkare incitament till att spara för att ge mina barn en bra start när de ska testa sina vingar senare i livet.

Jag har skrivit om barnsparande i ett tidigare inlägg: Tankar kring barnsparande men det skadar inte att återkomma till ämnet med jämna mellanrum för att påminna om det. Jag läste även en artikel i Aktiespararen som jag tycker är läsvärd och som enligt mig har bra tips.

Börja spara så tidigt som möjligt

Genom att börja spara tidigt kan dina besparingar jobba för dig m.h.a. ränta-på-ränta effekten. Det innebär att varje krona du stoppar in i ditt sparande tidigt kommer ge bra mycket större avkastning än de som ramlar in på sparkontot när barnen börjar bli flygfärdiga.

För den intresserade kan du läsa mer om ränta-på-ränta effekten och även se hur ett visst belopp växer till över tid: Ränta på ränta-kalkylator

Det är enkelt att komma igång

Nu är jag kund på Avanza så därför använder jag Avanza som exempel men det finns många fler alternativ att välja på bland andra banker.

Skapa konto på Avanza - helt-gratis

1 – Skapa ett konto

Med hjälp av att logga in på Avanza med ditt BankID kan du enkelt och gratis skapa ett konto. (Det tar c:a 3 minuter)

 

2 – Skapa ett ISK eller KF-konto

När du har loggat in klickar du på ”Mina sidor” i menyn och väljer ”Kontoöversikt”.  Därefter klickar du på länken ”+ Öppna nytt konto” och väljer Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkringskonto (KF).

Nu kan du döpa kontot till vad du vill men om det är ett sparkonto till ditt barn så kan man med fördel döpa det till ”Lisas ISK” eller liknande så att det är lätt att hålla isär om det är så att du skapar fler konton framöver.

 

3 – Använd Portföljgeneratorn

Gå till portföljgeneratorn och välj ”BarnportföljenVälj fondportfölj - Barnportföljen

Välj ”Spara varje månad” och vilket belopp du vill spara. Då kan du också se vad en rimligt förväntad avkastning blir efter valt antal år. Klicka sedan på ”Generera portfölj
Välj månadsspar och belopp

 

Då genereras en fondportfölj och du kan se exakt vilka fonder som den innehåller och har möjlighet att läsa mer om dessa. Du har också möjlighet att ändra fonder om du vill så se det som ett förslag.

Fondöversikt - barnsparande

 

När du känner dig nöjd klickar du på ”Gå vidare och skapa konto
Knapp - Gå vidare och ange konto

I sista steget väljer du det kontot som ska användas (”Lisas ISK”) och var pengarna ska dras ifrån. Avsluta med att klicka på ”Skapa månadssparande”
Knapp - Skapa månadssparande

”Grattis, du har nu skapat ett månadssparande till ditt barn som sköter sig själv! Bra jobbat!”

Självklart går det att göra fler inställningar och val men om man inte har ett barnsparande idag så är det viktigaste att komma igång. Därefter kan man om man vill läsa på mer och göra vissa fördelningar, byte av enskilda fonder m.m.

”Ha en fortsatt bra helg!”

5 thoughts on “Barnsparande – Hur man kommer igång

 1. Bra tips! Nu när börsen svänger lite så kollar jag på alternativa investeringar och sneglar på Lendify. Hur har det gått för dina investeringar i Lendify?

 2. Hej Oskar!

  Den investeringen är rätt så stadig. Jag har nu en total avkastning sedan start på 14.16% och en nuvarande årsavkastning på 5.93%. Jag flyttar successivt över all ränta och amorteringar från Autoinvest 10 (lån på 10 år) till Autoivest 5 (lån på 5 år) så min ränta kommer sjunka över tid.

  Mvh Niklas

 3. Hej!

  Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och finansfeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

  Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån!

  Med vänliga hälsningar
  Teamet bakom Bloggfeed

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.