Besök i Mackmyra Whiskyby

Mackmyra destilleri - whisky i hög klass

I slutet av oktober var jag på besök i Mackmyra Whiskyby och fick en härlig upplevelse och passade på att fråga om en del frågor om hur de tillverkar och arbetar på Mackmyra.

Vi började i Mackmyra Bar & Bistro med en plocktallrik med charkuteri- och ostbitar samt en öl vid namn ”Skogslager” från samarbetet mellan Mackmyra och Jädraöl. Gott var det! Därefter kom guiden och den guidade destillerituren inleddes med ett besök till det närbelägna lagret av privatfat.

Mackmya whiskylager

Väl inne i lagret möttes vi av ett svalt och fuktigt klimat med en härlig doft av svagt rökig whisky. Faten låg på hyllor i långa rader och om jag uppfattade guiden rätt ha de fyra lagerrum med privatfat här. När det kommer till lager har de lagerlokaler på följande platser:

  • Bodås utanför Hofors
  • Mackmyra Whiskyby i Gävle
  • Lofsdalen
  • Fjäderholmarna i Stockholm
  • Smögen
  • Häckeberga Slott i Skåne
  • Hällsnäs i Göteborg
  • Gut Basthorst i Tyskland

Efter lagerturen gick vi vidare till platsen där man gör mälta av kornen vilket i korthet innebär att man blötlägger kornen i c:a ett dygn för att sedan lägga ut de på ett stengolv för att lufta (vända och skyffla runt) det . Detta görs för hand av en person.

Bredvid lokalen där man tillverkar mältan ligger den egentillverkade röken som också sköts av samma person. Rökningen görs också för hand och båda dessa moment kräver en del muskler för att orka med.

Mackmya - Gravitydestilleri

Sedan var det dags för Gravitydestilleriet som är en 12 våningar hög byggnad där processen startar högt upp och vandrar nedåt. Detta är ingen slump utan är ett smart sätt att spara energi och där med produktionskostnader och idag ligger nivån för den sk. balansdestillering runt 400 000 flaskor/år.

Jäsningen är flaskhalsen i produktionen

Först krossas kornen, sedan är det dags för jäsningen. Den tar tre dagar och är flaskhalsen i produktionen. Idag har man 12 jäskar á 8m² styck. Man går på tvåskift och skulle kunna öka produktionen med en tredjedel om det behövs genom att endast gå upp till treskift vilken borde ge en inbyggd flexibilitet om efterfrågan skulle öka utan att behöva göra större investeringar i produktionslinan.

Mackmyra - destillering
12 jäskar á 8m² styck. Varje jäskar är två våningar högt.

Vattenförsörjning med kvalitét

För att få bra vatten till den relativt nybyggda anläggningen har Mackmyra (företaget) byggt en pipeline från Mackmyra (samhället) som ligger mellan Gävle och Sandviken där vattenkvaliteten är hög för ändamålet.

Summa summarum

Jag tycker Mackmyra har ett spännande och genuint varumärke och spännande sätt att ta del av deras sortiment. Allt från whiskyprovning vid deras anläggning i Gävle och andra orter runt om i landet till hela processen kring att vara fatägare samt att köpa stora delar av deras sortiment på systembolaget.

Jag gillar också deras nytänkande och vilja att testa nya saker som t.ex. olika samarbeten de har med öl-, gin- och romtillverkare eller hårdrocksband som Scorpions och Motörhead. Mackmyra producerar idag även egen gin i Mackmyra Bruk där allt startade.

Mackmyraaktien

Aktien har inte gått så bra det senaste året (-35%) och har gått horisontellt sedan slutet av sommaren 2019. Jag vet inte vad som krävs för att aktien ska börja stiga mer än att de behöver sälja mer men konkurrensen är nog rätt hård samt att Sverige antagligen inte är det lättaste landet att sälja alkohol i med tanke på alla restriktioner.

Utbudet har förbättrats på senare år då man har producerat billigare sorter som t.ex. Mack så att prisspridningen har breddats. Även gin som är en ny nisch är ute och är nog delvis tänkt att förbättra försäljningen under den varma delen av året gå whisky inte går lika bra.

Hoppas detta gav något och jag kan rekommendera ett besök till Mackmyra whiskyby för den som är intresserad av själva processen att framställa whisky samt för den som gillar whiskyprovning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.