Barnsparandet – Hur har det gått så här långt?

Barnsparande i fonder

Foto: Patrick Fore

Efter att ha haft ett aktivt barnsparande i c:a fyra år tänkte jag kort redogör för hur det har gått hittills och och att min äldsta lyssnar ganska intresserat när jag förklarar utvecklingen och lite om hur det fungerar.

Jag har tidigare skrivit om barnsparande här på bloggen för den intresserade:

Hur det började

Jag började spara i fonder för mina barn i slutet av 2015 då jag satte då in deras sparpengar som vi hade skrapat ihop som en klumpsumma på ett varsitt ISK-konto i mitt namn. Där efter skapade jag ett automatiskt sparande m.h.a. Avanzas fondgenerator där en summa förs över för resp. barn varje månad och fördelas ut på inköp av tio olika fonder.

Därtill sätter jag in pengar ibland när de har fått en slant från släkt eller vänner men det är sporadiskt.

Hur har det gått?

Utan att göra mycket mer än så, så har jag sett deras portföljer växa och det senaste året med strax över 21% och sedan start 50%. Det ger mersmak att fortsätta och ev. öka sparandet om det går.

Jag är fullt medveten om att detta inte är något monsterresultat men med tanke på den nästan obefintliga insats som krävts för att komma igång och den stora skillnaden jämfört med om pengarna hade legat på ett vanligt sparkonto så tycker jag det är riktigt bra.

Ett tillfälle att prata med sina barn om sparande

När man så enkelt kan se hur det går och visuellt kan visa det med grafer så ger det ett tillfälle att diskutera sparande med sina barn, inte bara i allmänhet utan just deras sparande i synnerhet vilket jag tror är väldigt viktigt kunskap för barn att tidigt ha med sig.

Att kunna visa att pengarna växer och hur stor roll tiden spelar in känner jag var viktiga faktorer för att få intresse för samtalet. Jag visade också några exempel på ränta-på-ränta effekten i ett framtida sammanhang där man ska ut på bostadsmarknaden för första gången och behöver 15% kontantinsats.

– Sparar du till dina barn och i så fall hur ser ditt upplägg ut?

Ha en fortsatt bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.